دامنه چیست؟

دامنه آدرس وب‌سایت شما است. قطعاً هیچ تعریف ساده‌تری درمورد دامنه، دامین (حتی دیده می‌شود که برخی به آن دومین هم می‌گویند) نمی‌توان ارائه داد.

کلیشه‌ای‌ترین توصیفی که راجع‌به نام دامنه وجود دارد جمله زیر است:

اگر وب‌سایت حکم خانه شما را داشته باشد، نام دامنه یا Domain Name آدرس این خانه است. این عبارت می‌تواند از نظر کلیشه‌ای بودن با جمله دیر نرسیدن بهتر از هرگز نرسیدن است رقابت تنگانگی داشته باشد!

البته که هر دوی این عبارات کاملاً درست هستند، فقط شاید به‌خاطر زیاد تکرار شدن به‌ شکل‌های مختلف آزاردهنده به‌نظر برسند.

از بحث دور نشویم. این مقاله دررابطه با تعریف نام دامنه و ثبت و خرید دامین است که در آن به موارد مرتبط دیگری مانند انواع دامنه، اجزای تشکیل‌دهنده دامنه،و … هم اشاراتی خواهیم داشت.

تعریف دامنه به زبان ساده شاید باورتان نشود، اما دنیای اینترنت بدون دامنه ممکن بود خیلی زود نابود شود!

شما برای دسترسی به یک وب‌سایت باید نام آن را در مرورگرتان وارد کنید تا بتوانید وارد آن شوید. نام هر وب‌سایتی دامین آن محسوب می‌شود.

بیایید کمی تخصصی‌تر به موضوع نگاه کنیم. البته نه خیلی تخصصی!

اینترنت شبکه‌ای بی‌پایان از کامپیوترها است که به یکدیگر متصل شده‌اند. هر کامپیوتر در این شبکه بزرگ، IP مخصوص به خود را دارد که به‌وسیله آن، توسط دیگر کامپیوترها شناسایی می‌شود.

هرIP  متشکل از چند عدد است؛ اما وقتی صحبت از استفاده انسان‌ها درمیان باشد، حفظ کردن اعداد کار راحتی نیست. مخصوصاً برای بشر قرن ۲۱ که تمرکز حواس کم‌تری نسبت‌به اجدادش دارد. به‌همین‌خاطر هر سایتی می‌تواند یک دامین اختصاصی داشته باشد تا بازدیدکنندگانش با وارد کردن آن، مستقیماً وارد سایت شوند. مثلاً https://tartanweb.ir/

یک آدرس IP به‌طور کلی به شکل زیر است:

۶۶.۲۴۹.۶۶.۱

مطمئناً شما هم قبول دارید که حفظ کردن اعداد، به‌جای یک کلمه ساده مانند Google کار سختی است! دشواری زمانی چند برابر می‌شود که می‌دانید قرار نیست Google تنها سایتی باشد که اعدادش را لازم دارید.

اگر فرض را بر این بگیریم که یک کاربر حداقل از ۶ سایت به‌شکل منظم استفاده می‌کند، یعنی حفظ کردن ۶ آدرس IP که همگی متشکل از اعداد هستند. حالا اوضاع خیلی پیچیده به‌نظر می‌رسد، این‌طور نیست؟

برای اینکه پیچیدگی اینترنت بدون دامین را بهتر تصور کنید، به مثال زیر توجه کنید:

فرض کنید خیابان‌‌های شهرتان اسم ندارند. در این صورت مجبوریم از مختصات جغرافیایی آن‌ها استفاده کنیم. مثلاً به‌جای بزرگراه همت، اتوبان ۱۳۲۴۳۵ را داریم و به‌جای صدر و بابایی باید بگوییم ۱۴۲۵۳۶ و به‌همین ترتیب برای تک‌تک کوچه‌ها و خیابان‌ها هم به‌جای اسامی از اعدادچند رقمی استفاده می‌شود. تمام تابلو‌های راهنما (همان تابلو‌های سبز رنگ در شهر و آبی رنگ در آزادراه‌های بین‌شهری) به‌جای اینکه اسم داشته باشند، عدد دارند و مردم باید با سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت مسیر درست خود را براساس اعداد شش رقمی تشخیص بدهند!

آدرس دادن در این شرایط می‌تواند یک فاجعه به‌تمام عیار باشد. ۸۳۰۴۹۶ را تا انتها برو و در نهایت سر سه‌راه ۹۲۰۴۷۶ و ۰۹۲۷۴۵ به‌سمت راست بپیچ!

احتمالاً هر روز در خیابان افراد بسیاری را می‌دیدیم که گیج و منگ اطرافشان را تماشا می‌کنند، چون رقم ششم آدرس را اشتباه خوانده بودند و کلاً مسیرشان عوض شد.

به لطف پروردگار به‌جای اعداد از اسامی استفاده می‌کنیم و نیازی به تحلیل ارقام در ذهنمان نداریم. خیابان باهنر را تا انتها برو و درنهایت سر سه‌راه یاسر به‌سمت راست بپیچ.

نام دامنه هم درست مانند اسامی خیابان‌ها که شهروندان را از سردرگمی نجات می‌دهد، کمک می‌کند تا کاربران اینترنت نیازی نداشته باشند با اعداد سروکله بزنند.

خوب است بدانید این راه‌حل اخیراً ارائه نشده است و تقریباً قدمتی به‌اندازه اینترنت دارد؛ یعنی در همان روزهای آغاز به‌ کار شبکه جهانی، متخصصان می‌دانستند که باید زحمت را از دوش مخاطب بردارند و نام دامنه این کار را انجام داد. اولین دامین در سال ۱۹۸۵ ثبت شد!

دامنه از دو بخش اصلی تشکیل شده‌است: نام دامنه و پسوند آن. برای ثبت دامنه، مجاز به استفاده از اعداد، حروف یا ترکیبی از آن دو هستید. کاربران وب سایت شما به آدرس دامین مراجعه خواهند کرد و می توانند سایت شما را مشاهده کنند.

نام دامنه بستگی زیادی به سلیقه شما و محتوای وب سایت دارد. همان‌طور که گفته شد، این نام می‌تواند متشکل از اعداد، حروف و یا هردوی آن‌ها باشد. نام دامنه با “.” از پسوند آن جدا می‌شود. پسوندها در دو دسته‌ی اصلی بین‌المللی و ملی طبقه‌بندی می‌شوند که انتخاب پسوند مناسب نیز متاثر از حوزه فعالیت وب سایت و نظر شخصی شما خواهد بود. مثلا com. نمونه‌ای از پسوند بین‌المللی و ir. نمونه‌ای از پسوند ملی ایران است.

انتخاب دامین موضوع بسیار مهمی است اسم خوب می‌تواند هزینه‌ی تبلیغات را کاهش بدهد. ثبت دامنه خود را می‌توانید از طریق شرکت های ثبت دامنه و هاستینگ و همچنین شرکت های طراحی سایت انجام دهید که می‌توانید دامنه را به صورت یکساله و یا چند ساله ثبت نمایید و در زمان اتمام اعتبار مجدد می‌توانید دامنه خود را تمدید نمایید. البته بهتر است کلیه موارد وب‌سایت خود را در یک جا متمرکز نمایید و کل مسئولیت وب‌سایت خود را به یک شرکت محول نمایید.

برای ثبت‌نام دامنه خود می‌توانید با ما تماس بگیرید.

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.