در ابتدا بگوییم تکنولوژی وب چیست؟
حتماً میدانید که رایانهها مانند انسانها با یکدیگر ارتباط برقرار نمیکنند. در عوض، کامپیوترها به کد یا دستورالعمل برای برقراری ارتباط نیاز دارند. این کدها و دستورات باینری (دودویی) به رایانهها اجازه میدهد تا اطلاعات مورد نیاز را پردازش کنند. در واقع هر ثانیه میلیاردها میلیارد صفر و یک پردازش میشود تا اطلاعات مورد نیاز شما را در اختیارتان قرار دهد.
احتمالاً عبارت تکنولوژی وب را بارها و بارها شنیدهاید، اما آیا تا به حال به معنای واقعی آن فکر کردهاید؟ روشهایی که کامپیوترها از طریق استفاده از زبانهای مختلف و بستههای چند رسانهای به کار میگیرند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، تکنولوژی وب نامیده میشود. طی چند دهه اخیر، فناوری وب دچار تغییرات چشمگیری شده است، از قابلیت ادغام چندین صفحه وب تا توانایی انجام محاسبات پیچیده آنلاین در یک شبکه بدون وقفه، گستره قابلیتهای تکنولوژی وب را نشان میدهد.
توسعه وب مجموعهای عظیم از قوانین و تکنیکهای مختلف را شامل میشود که برای هر توسعه دهندهای، اطلاع از این قوانین و تکنیک ها، ضروری است. اگر میخواهید یک وبسایت مطابق با خواستهها و اهداف خود طراحی کنید، باید با تکنولوژیهای وب آشنایی داشته باشید. تکنولوژی وب مفهوم گستردهای دارد و از مرورگرها تا زبانهای برنامهنویسی، پروتکلها و حتی سرورها را شامل میشود.
بهترین تکنولوژی های طراحی سایت
توسعه یک اپلیکیشن و یا وبسایت در عمل به سه زبان اصلی برنامهنویسی نیاز دارد: جاوا اسکریپت، CSS و HTML. اگرچه اشراف کامل به این سه زبان اصلی شاید کمی دشوار به نظر برسد، اما مشخص بودن هدف، درک تکنولوژی وب و نحوه کار آن را سادهتر میکند. در ادامه ، بهترین تکنولوژی طراحی سایت معرفی میشود.
تکنولوژی طراحی قالب سایت با HTML و HTML5
HTML یکی از مقدمات طراحی سایت و یکی از مبانی تکنولوژی وب است که میبایست یاد بگیرید. به لطف HTML، مرورگرهای وب به محض دریافت یک درخواست از سوی کاربر، به آن درخواست پاسخ داده و محتوای مورد نظر را برای کاربر نمایش میدهند. اگر میخواهید با عملکرد HTML بیشتر آشنا شوید و کارکرد آن را درک کنید، میبایست در مورد CSS نیز اطلاعاتی را کسب کنید.
HTML یک زبان استاندارد مبتنی بر نشانهگذاری است که به صورت خاص برای ساخت وب سایت و یا اپلیکیشنهای تحت وب استفاده میشود. HTML برای ساخت و نمایش محتوای وب سایت کاربرد دارد. این محتوا میتواند متن، هدینگ، محتوای صوتی و تصویری، لیست، جدول و غیره باشد که روی یک صفحه وبسایت نمایش داده میشود.
ساخت وبسایت بدون استفاده از HTML امکانپذیر نیست. یادگیری HTML بسیار آسان است، به این خاطر که این زبان حاوی تگها و صفتهای از پیش تعریف شدهاست که برای ساخت معماری یک وبسایت مورد استفاده قرار میگیرد. HTML یک زبان منطبق با مرورگر میباشد و برای اجرا نیازی به کامپایل شدن ندارد. برای یادگیری تکنولوژی طراحی سایت، ابتدا میبایست زبان HTML را بیاموزید.
این زبان دارای 145 تگ و صفت است که برای ساخت چیدمان یا layout وبسایت استفاده میشود. نسخههای مختلفی از HTML ارائه شده است، مانند HTML 2 در سال 1995 و یا HTML 4 در سال 1997. در سال 2011 نیز نسخه HTML5 ارائه شد که از جدیدترین نسخههای HTML محسوب میشود و تنها یک نسخه پس از آن ارائه شده است.
برای نوشتن کدهای HTML از ویرایشگرهای HTML استفاده میشود که به صورت نرم افزار در بازار موجود هستند. برخی از مرسومترین ویرایشگرهای HTML عبارت اند از notepad++ که توسط شرکت مایکروسافت ارائه شده، Brackets که توسط شرکت Adobe منتشر شده است و Visual Studio Code که شرکت مایکروسافت آن را منتشر کرده است. برای ساخت یک وبسایت به کمک HTML چند مرحله لازم است. این مراحل بر اساس استاندارد HTML5 تعریف میشوند.
در استاندارد HTML5 قابلیتهایی نظیر توابع و API های وب نیز وجود دارد. در HTML از سه فناوری HTML، CSS و جاوا اسکرپیت استفاده میشود. مطابق با این استاندارد، مراحل پیاده سازی یک وبسایت به صورت زیر است:
1.استفاده از یک ویرایشگر کد
2.ساخت doctype مربوط به وب سایت مثلاً <!doctype html>
3.ساخت تگ HTML والد مثلاً <html> </html>
تکنولوژی طراحی سایت با CSS و CSS3
CSS یک زبان استاندارد برای فرمتبندی برگهها و اسناد HTML است. با استفاده از CSS، ساخت وبسایت سادهتر خواهد شد به این خاطر که میتوان کل وبسایت را با استفاده از یک فایل css قالببندی کرد.
CSS نیز خود یک بخش استاندارد از HTML5 میباشد. برای بیان تفاوت HTML و CSS در یک جمله میتوان گفت که HTML تنها میتواند ساختار صفحه وب را بسازد در حالی که CSS برای قالببندی صفحه HTML استفاده میشود. یعنی CSS ابزاری برای بهبود ظاهر صفحه وب است.
کد CSS در تگ style و یا در یک فایل جداگانه css نوشته میشود. کدهای css طبق یک استاندارد مشخص نوشته میشوند و پس از یک selector، کد اصلی داخل علامت {} نوشته میشود. از : برای جداسازی مشخصه و مقادیر وابسته در یک کد css استفاده میشود. از ; نیز برای جداسازی جفتهای مختلف مشخصه و مقدار استفاده میگردد. به عنوان مثال یک کد css را میتوان به صورت زیر توسعه داد. توصیه میشود که در کدهای css از حروف کوچک استفاده شود.
تکنولوژی SASS
SASS یک پردازشگر CSS است که sass را به css کامپایل میکند. SASS ویژگیهایی نظیر متغیرها، توابع، میکسینها (mixins)، ایمپورت و غیره را اضافه میکند. SASS از فایلهای sass/scss برای نوشتن قالببندی دینامیکی استفاده میکند که به همان فایل مرسوم css کامپایل میشود. برای کامپایل کردن sass به css، از Node JS استفاده میشود. نسخههای قبلی sass از ruby به جای Node JS استفاده میکردند.
پس از کامپایل کردن sass به فایل css، دوباره باید فایل css کامپایل شده را به صفحه html لینک کنیم.
تکنولوژی JavaScript
جاوا اسکریپت یا به صورت مخفف JS یک زبان اسکریپتنویسی مبتنی بر نمونه یا آبجکت است که روی مرورگرهای وب جدید، کامپایل میشود و بیشتر برای توسعه وبسایتها مورد استفاده قرار میگیرد. جاوا اسکریپت به منظور ساخت وبسایتهای کنشگرا با ویژگیهای دینامیکی مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین جاوا اسکریپت علاوه بر توسعه وبسایتها، برای ساخت اپلکیشنهای تحت وب با استفاده از Node JS و یا Deno نیز کاربرد دارد.
جاوا اسکریپت تنها زبان برنامهنویسی برای مرورگرهای وب است. در این تکنولوژی، از توابع و callback ها برای ایجاد رویدادها استفاده میشود. برخلاف سایر زبانهای اسکریپتنویسی، جاوا اسکریپت بسیار سریع است به این دلیل که مرورگرهای وب به صورت لحظهای عملیات کامپایل را انجام میدهند که این کار نیز به لطف استفاده از توابع First Class صورت میگیرد.
تکنولوژی bootstrap
بوتاسترپ یا Twitter Bootstrap یک فریمورک Front End مبتنی بر HTML5 برای موبایل است که برای طراحی وب استفاده میشود. بوتاسترپ از HTML، CSS و جاوا اسکریپت استفاده میکند. این فریمورک توسط توسعهدهندههای توئیتر در سال 2011 به صورت یک فریمورک متنباز و ساده از نظر استفاده ایجاد گردید. بوتاسترپ همواره در میان 5 فریمورک Front End محبوب در سطح دنیا بوده است. آخرین نسخه بوتاسترپ با نام Bootstrap 5 در سال 2020 منتشر گردید و قابلیتهای نظیر چیدمانهای responsive، قابلیت استفاده از 6 کلاس prefix، قابلیتهای Portrait و Landscape برای گوشیهای موبایل و غیره را ارائه داد.
تکنولوژی react
ریاکت یا React JS یک کتابخانه عمومی جاوا اسکریپت است. ریاکت برای مدیریت لایههای اپلیکیشنهای تحت وب و اپهای موبایل مورد استفاده قرار میگیرد. ریاکت توسط فیسبوک ارائه و خدماتدهی میشود و با استفاده از آن میتوان، کامپوننتهای UI قابل استفاده مجدد را ایجاد نمود.
ریاکت الگوی جدیدی را برای رندرگیری از صفحات وب ارائه کرده است که آن را از نظر دینامیکی ساده کرده و قابلیت responsive بودن را به آن افزوده است.همچنین تکنولوژی ریاکت به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که آبجکتهای UI را با سرعت بیشتری به کار برده و از قابلیت hot reloading بهرهمند شوند. این قابلیت امکان اعمال تغییرات را به صورت لحظه ای روی صفحات وب فراهم میکند. این ویژگیها نه تنها عملکرد طراحی وب سایت را بهبود میبخشد بلکه برنامهنویسی را نیز سریعتر میسازد.
مزایای تکنولوژی های طراحی سایت
یکی از مهمترین مزیتهای تکنولوژیهای طراحی سایت، تعاملی بودن آن است، یعنی به کاربر این امکان را میدهد که بسیاری از قابلیتها نظیر پست الکترونیک، تجارت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، بلاگها، معاملات آنلاین، و سایر قابلیتها را در محیط وب پیادهسازی کند.
اپلیکیشن های تحت وب به واسطه توسعه تکنولوژیهای طراحی وب، از زبانهای ساده و شناخته شدهای نظیر HTML5 و CSS استفاده میکنند.
برخلاف اپهای بومی یا native، یک اپلیکیشن تحت وب به همه تجهیزات از جمله لپتاپ، موبایل و تبلت قابل اتصال است. این اپ به گونهای برنامهنویسی شده است که روی هر سیستم عاملی نیز قابل اجراست یعنی به راحتی با ios، اندروید، یا ویندوزفون سازگاری دارد.
اپلیکیشنهای تحت وب از طریق یک آدرس URL ساده در مرورگر وب اجرا میشوند. همچنین نیاز به نصب روی کامپیوتر ندارند و بنابراین شیوه استفاده از آنها ساده است.
استفاده از بهترین تکنولوژی طراحیسایت امکان طراحی و ساخت صفحات وب با قابلیت تکرارشوندگی را به توسعهدهنده میدهد. این یعنی نیازی به بروزرسانی و ارتقاء صفحات نیست. اگر بخشی از وبسایت نیاز به تغییر یا به روزرسانی دارد، تنها از طریق لینکدهی به صورت خودکار قابل انجام است.توسعه یک اپلیکیشن تحت وب به کمک تکنولوژیهای طراحی وب، در مقایسه با توسعه اپلیکیشنهای نیتیو، بسیار کمهزینه است. به این خاطر که تنها از یک یا چند لینک از اپلیکیشن به یک آدرس URL استفاده میشود. همچنین این هزینه کمتر، میتواند ناشی از زمان کوتاهتر ساخت و توسعه آن باشد.
تکنولوژی طراحی سایت از مفاهیم نوظهور در دنیای اینترنت است. شناخت این تکنولوژی ها و دانش کافی در مورد روش های استفاده و کاربردهای هر یک، میتواند توسعهدهندگان وب را در پیادهسازی وبسایتهای موفق و پرمخاطب یاری دهد.