حتما تا حالا پیش آمده که به فکر ایجاد یک سایت وردپرسی چند زبانه بیفتید. معمولا اکثر افراد، این کار را، کار دشواری تلقی میکنند در حالی که با در اختیار داشتن ابزار و پلاگینهای مناسب، این کار اصلا دشوار نیست. تارتنوب امروز تصمیم دارد چند پلاگین معتبر، مناسب و درست حسابی را برای چند زبانه کردن وبسایت وردپرسیتان به شما معرفی کند. از شما دعوت میکنم در ادامه ی این مطلب با همراه باشید.
در ترجمه کردن وبسایتتان پیش از هر چیز لازم است با شیوه های انجام ترجمه کمی آشنایی داشته باشید و از پیش شیوهی دلخواه خود را انتخاب کرده باشید تا بتوانید بر اساس شیوهی دلخواهتان، افزونهی مناسبی را نیز برای این کار انتخاب نمایید. شیوههای اصلی ترجمه یک وبسایت وردپرسی به زبانهای دیگر به شرح زیر هستند :
- ایجاد یک ورژن جداگانه از هر پست یا برگه به ازای هر زبان و ترجمه کردن پلاگینها و پوسته به زبانهای دلخواه و لینک کردن این ترجمهها به یکدیگر.
- ذخیرهی ترجمههای هر پست، درون خود آن پست.
- مدیریت ترجمهها در برگهی ایجاد شده، به جای استفاده کردن از محتوای ارسال.
- استفاده از سرویسهای ترجمهی اتوماتیک
- استفاده از شبکهی مالتی سایت وردپرس و اختصاص یک زبان به هر کدام از سایتهای مجموعه و سپس انتخاب وبسایت دلخواه برای زبان دلخواه.
- ایجاد وبسایتهای کاملا جداگانه (چه به صورت سابدامین و چه به صورت دامنههای مجزا) و لینک کردن آنها صرفا از طریق پوستهها.
چندزبانه کردن سایت وردپرسی
همانطور از توضیحات ارائه شده در پاراگراف قبل برداشت میشود، شیوههای ترجمهی بسیار متنوعی برای انتخاب وجود دارد. هر یک از این شیوهها مزایا و معایب خاص خود را دارد ولی به شخصه و بر اساس مطالعات فکر میکنم بهترین شیوه همان ایجاد یک ورژن جداگانه از هر پست یا برگه به ازای هر زبان باشد.
خوب حالا دیگر نوبت آن رسیده که به سراغ معرفی افزونه ها برویم.
افزونه Weglot
Weglot Translate در توضیحات خود در صفحه رسمیاش در سایت وردپرس، خود را بهترین و سادهترین افزونه چند زبانه کردن سایتهای وردپرسی معرفی میکند. واقعیت این است که بسیاری افراد در این زمینه با این توضیحات همعقیده هستند و ویگلات را افزونهای قدرتمند در زمینه چندزبانه کردن سایت میدانند. در حال حاضر این افزونه به طور مرتب به روزرسانی میشود و امکانات گستردهای را به کاربران ارائه میکند که به خوبی میتواند پاسخگوی نیازهای کاربران جهت چند زبانه کردن سایتهایشان باشد.
این افزونه به طور کامل با همه افزونهها و قالبهای وردپرسی استاندارد سازگار است و میتواند همه رشتههای موجود در صفحات را ترجمه نماید. ویگلات در حال حاضر بیش از 60 زبان را پشتیبانی میکند و مدیریت همه زبانها و ترجمهها در آن از طریق یک رابط کاربری واحد و متمرکز صورت میگیرد. این افزونه از لحاظ سئو نیز بهینهسازی شده و به هر یک از صفحات ترجمه شده، URL یکتا نسبت میدهد.
افزونه Weglot برای سایتهای کوچک (کمتر از 2000 کلمه ترجمه و دارای یک زبان اضافی) به صورت رایگان قابل استفاده است اما اگر بخواهید در سایت های بزرگتر از آن بهره بگیرید، لازم است که کمی تا قسمتی هزینه کنید (!) و یکی از پلنهای پریمیوم آن را تهیه کنید. با توجه به سادگی استفاده و وجود امکانات مناسب در صورتی قصد هزینه کردن در این زمینه را نداشته باشید، توصیه میشود که در سایتهای کوچک و جمع و جور که دارای محتوای مختصری هستند از این افزونه بهره بگیرید.
افزونه Polylang
افزونه پلیلنگ دارای چند نسخه متفاوت است. نسخه رایگان آن که از طریق مخزن وردپرس در اختیار شما قرار میگیرد، تقریبا تمام امکانات عمومی مورد نیاز جهت ترجمه یک سایت را در اختیار شما قرار میدهد. این افزونه محدودیتی در تعداد زبانهای قابل ترجمه نداشته و همچنین از زبانهای راست به چپ / RTL نیز پشتیبانی میکند.
با استفاده از Polylang شما میتوانید نوشتهها، برگهها، رسانه، دستهها، برچسبها، فهرستها، ابزارکها و … را به سادگی و به طور کامل ترجمه کنید. این افزونه از انواع post typeها، تاکسونومیهای سفارشی، فیدهای RSS و به طور کلی هر نوع محتوایی که در وردپرس موجود باشد، پشتیبانی میکند. پلیلنگ به شما اجازه میدهد که زبان را بر اساس محتوا یا بر اساس کد زبان از طریق آدرس صفحه مشخص کنید. در این افزونه حتی امکان استفاده از سابدامین یا دامنه های جدا برای هر زبان نیز میسر است.
نکتهای که در مورد نسخه رایگان این افزونه وجود دارد این است که این نسخه از چندزبانه کردن ووکامرس پشتیبانی نمیکند و امکاناتی از قبیل پشتیبانی از افزونه ACF Pro، افزونه The Events Calendar و … را نیز در اختیار شما قرار نمیدهد. بنابراین اگر به چنین امکاناتی احتیاج داشته باشید، لازم است که به سراغ تهیه یکی از نسخه های غیر رایگان این افزونه بروید.
افزونه WPML
WPML یکی از محبوبترین و حتی میشود گفت قویترین افزونههای چند زبانه کردن وبسایت است. اما خوب، از آنجایی که همیشه هر چقدر پول بدهیم آش میخوریم، این افزونه رایگان نیست و برای استفاده از آن میبایست حداقل سالی 29 دلار هزینه کنید. البته ورژنهای دیگر این افزونه نیز موجودند که یکی سالیانه 39 دلار قیمت داشته و دیگری به صورت مادام العمر 195 دلار هزینه دارد.بدیهی است که برای کسی که واقعا تصمیم داشته باشد یک پروژهی قوی پیاده کرده و تحویل دهد، این افزونه انتخابی بینظیر خواهد بود. یک نکتهی عالی دربارهی لایسنسهای WPML این است که شما میتوانید آن را بر روی بینهایت سایت استفاده کنید. یعنی یک بار میخرید و بینهایت استفاده میکنید. خوب است، نه؟
ورژن پایهی این افزونه شما را قادر میسازد که به سادگی زبانهای دلخواه خود را برای سایتتان انتخاب کرده و سپس ورژن زبانهای مختلف را برای هر پست ایجاد کنید. زمانی که میخواهید یک زبان جدید به یک نوشته اضافه کنید، متن اصلی نوشته هم برای سادگی هرچه بیشتر برای شما نمایش داده خواهد شد. در عین حال با این ورژن قادر خواهید بود که منوها، زمینههای دلخواه، برچسبها و دستهبندیها را نیز ترجمه کرده و بر اساس زبان مرورگر بازدیدکننده، ورژن خاصی از وبسایت را به او ارائه دهید.ورژن بعدی قدم فراتر گذاشته و امکان ترجمه ابزارکها، پوستهها و افزونهها، مدیریت فروشگاه چندزبانه و به طور کلی هر چیز دیگری که باقی میماند را برایتان فراهم میکند. بنابراین با استفاده از این ورژن میتوانید با ترکیب وردپرس با ووکامرس یک فروشگاه درست و حسابی چند زبانه راه بیاندازید.خوشبختانه این افزونه همیشه و به صورت مرتب بهروز رسانی میشود و با آخرین ورژن وردپرس همخوانی کامل دارد. اگر از لحاظ بودجه مشکلی ندارید، بدون شک این افزونه میتواند بهترین انتخاب شما باشد.
افزونه nLingual
nLingual افزونه ای کاملا رایگان است. یک مقداری هم از بهروز رسانیها عقب مانده ولی باز هم میتوان از آن با عنوان افزونهای مفید و کاربردی یاد کرد.
شیوهای که nLingual در ترجمه استفاده میکند به این صورت است که برای هر پست، به ازای هر ترجمه، یک پست جداگانه ایجاد میکند و سپس آنها را به هم لینک میکند. این مسئله به شما کمک میکند که ترجمهها را به سادگی مدیریت کرده و در صورت نیاز مدیریت هر ترجمه را به کاربری خاص بسپارید و به سادگی حتی زمینههای دلخواه خود را نیز به زبان مقصد ترجمه نمایید. یکی از امتیازهای دیگر این افزونه این است که به شما اجازه میدهد خودتان نحوهی فراخوانی زبانها را نیز تعیین کنید. انتخابهایی که در این زمینه دارید به شرح زیر هستند :
- استفاده از ساب دومین – مثلاmrcode.ir
- استفاده از پسوند مسیر – مثلا http://domain.com/en
- استفاده از آرگومان های GET و POST – مثلا http://domain.com/lang?en
خوشبختانه نحوهی کارکرد این پلاگین به شکلی است که پس از فراخوانی زبان جدید توسط کاربر، کلیهی ترجمههای پوسته و افزونهها را نیز بر اساس زبان جدید فراخوانی میکند. (در صورت در دسترس بودن)
افزونه MultilingualPress
MultilingualPress افزونهای قدرتمند است که به صورت رایگان در اختیار کاربران قرار میگیرد. البته در صورتی که برای آن نیاز به پشتیبانی حرفهای داشته باشید، میتوانید با پرداخت هزینه، پشتیبانی پریمیوم آن را تهیه کنید که البته این امر تاثیری در نوع امکانات آن نخواهد داشت.این افزونه به شما اجازه میدهد که سایتهای مختلف یک شبکه را به یکدیگر متصل کرده و هر کدام از آنها را برای نمایش یک زبان جداگانه مورد استفاده قرار دهید.این افزونه در حال حاضر از 174 زبان پشتیبانی کرده و لینکهای تولید شده توسط آن نیز به طور کامل با موتورهای جستجو (سئو) سازگار هستند. یکی از امتیازات بزرگ این افزونه این است که اگر بعد از مدتی تصمیم بگیرید آن را از روی وبسایتتان حذف کنید، تنها اتفاقی که میافتد این است که اتصال بین سایتهای شما قطع میشود اما همهی سایتها قادرند به عنوان سایتهای جداگانه و بدون این مشکلی به کار خود ادامه دهند.
سخن پایانی …
پیش از هر چیز در نظر داشته باشید که ساختن یک وبسایت چند زبانه اصلا کار سختی نیست و یادتان هم باشد که این افزونهها، تنها افزونههای موجود برای ترجمهی وبسایت وردپرسی شما نیستند، اگر کمی گشت و گزار کنید بدون شک انتخابهایی دیگری نیز خواهید داشت و در نهایت توصیهی ما به شما این است که قبل از انتخاب 100 درصد یک افزونه و شروع به کار جدی با آن، چند افزونه را کاندید کرده و به تست کامل آنها بپردازید و تا از تطابق آنها با نیازهای کاریتان اطمینان حاصل نکردهاید، کار را شروع نکنید. بدیهی است که هیچکس دوست ندارد بعد از اتمام 50 درصد از کارش متوجه شود که اگر یک افزونهی دیگر را برای کارش انتخاب میکرد میتوانست بهتر نیازهایش را براورده کند.
راستی فراموش نکنید، اگر تجربهی چند زبانه کردن یک وبسایت وردپرسی را دارید، حتما برای ما در بخش نظرات از تجربهی خود صحبت کنید و آن را با ما به اشتراک بگذارید.